I disse dage tales der meget om energioptimering, energieffektivisering og energirenovering. Det lyder alt sammen meget flot, men hvad betyder det egentligt? Helt konkret handler energioptimering om at reducere energiforbruget og altså effektivisere brugen af energi til en given aktivitet. Vil du gerne i gang med energioptimering af hus, så læs med her og få tre gode råd til, hvad der kan gøre en forskel for både miljøet og din energiregning.
Bliv selvforsynende med grøn energi
Når man snakker om energioptimering, kan man se på projektet fra to vinkler. Den ene er bæredygtighed, og den anden er omkostninger. For simpelt nok, så jo mindre energi man bruger, jo mere bæredygtigt og jo billigere er det. Bruger man til gengæld energi fra vedvarende kilder, vil man automatisk energioptimere sit hus, da man så ikke længere er afhængig af energi fra fossile kilder. På den måde kan grøn energi altså både være en fordel for miljøet og for dig økonomisk. Får du for eksempel installeret solceller på taget af dit hus, vil du i mange tilfælde blive selvforsynende med grøn strøm. Dermed slipper du for at betale de svingende, og til tider høje, priser der er forbundet med energi fra konventionelle energikilder. En ekstra fordel – udover at spare penge på elregningen og være god ved miljøet – er desuden at solceller er med til at fremtidssikre og øge værdien af huset. Hvis du en dag skal sælge, vil du altså være bedre stillet overfor potentielle købere.
Isolering, isolering, isolering
En af de helt store syndere, når det kommer til spild af energi, er dårligt isolerede huse. Er dit hus ikke ordentligt isoleret, vil alt den energi, du bruger på at varme det op, bare suse ud af revner og sprækker, og du vil bruge endnu mere energi i forsøget på at holde varmen henover vinteren. Så går du med tanker om at energioptimere og måske få en varmepumpe installeret, som også er god for miljøet, så er det en god idé at tjekke op på husets isolering først. For ellers kan det måske slet ikke betale sig.
Når du skal tjekke din isolering, gælder det især vægge, tag og gulve, som er de største overflader hvorigennem varmen kan sive ud. Her kan en investering i bedre isolering hurtigt betale sig ved at reducere dine energiomkostninger og minimere din klimapåvirkning. Derudover er det også værd at undersøge vinduer og døre for utætheder, da disse områder ofte er ansvarlige for varmetab. Ved at forsegle revner og udskifte utætte vinduer og døre kan du yderligere forbedre dit hus’ energieffektivitet.
Vælg energivenlige apparater
En af de måder hvorpå det er lettest at energioptimere dit hus løbende, er ved at vælge energivenlige apparater. Det vil formentligt være dyrt for pengepungen, hvis du beslutter at udskifte alt fra vaskemaskine til håndmixer på én gang, men ofte vil det også gøre en forskel blot at vælge de energivenlige apparater, når du alligevel skal udskifte de gamle.
Her gælder det om at vælge produkter med en høj energimærkning, da disse er mere effektive og bruger mindre energi. Dette gælder især for køleskabe, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og ovne, som ellers kan sluge meget strøm. Når du skal købe nyt af både små og store apparater kan du desuden optimere yderligere ved at overveje, hvordan de tilkobles i dit hjem. I dag findes der nemlig flere smarte løsninger, som blandt andet kan sørge for, at dine produkter ikke står tændt, når du ikke bruger dem. Det kan for eksempel være indbyggede timere, som slukker for strømmen på bestemte tidspunkter. Lav lidt research på, hvad der vil fungere bedst for dig, så er du godt på vej til både at spare penge og hjælpe kloden på vejen mod en grønnere fremtid.